Att tänka på

Att renovera ett badrum är förstås ett avancerat projekt som kräver kunskap. Just badrum lyder under speciella regler eftersom de ska kunna stå emot både fukt och vatten i stora mängder. I väggarna går vattenledningar och badrummet måste även ha en golvbrunn.

Det ska dock sägas att det är en enklare sak att renovera ett badrum än att bygga det från grunden. Dina mål, förutsättningar och din kunskap avgör hur avancerad och omfattande renoveringen bli: om du byter ut ditt badkar eller om du slår ut allt kakel; om du byter ut golvet eller lägger helt nya rör.

På den här sidan ger vi dig några tips på saker du bör tänka på och känna till innan du slår första hammarslaget. Det är på inget vis en komplett lista, och den gör heller inte anspråk på att vara det. För fler saker att tänka på, och faktorer som är specifika för just ditt badrum, rekommenderar vi att du söker ytterligare information från en kvalificerad leverantör eller expert.

Tips för badrumsrenovering

  • Det är helt lagligt att renovera badrum trots att man inte är fackman med formell kompetens. Däremot rekommenderas starkt att man anlitar en hantverkare om man är det minsta osäker på förfarandet.
  • Leta efter inspiration mycket och länge innan du bestämmer dig för hur ditt nya badrum ska se ut. Kolla runt på nätet, läs inredningsmagasin och tjuvkika hemma hos vänner.
  • Tänk på att ditt badrum ska se modernt ut om tio, femton år också. En stor kopparkittel eller svart kakel med guldmosaik kanske är snyggt nu - men är det särskilt tidlöst?
  • Kan du spara något av den gamla inredningen? Det är ett bra sätt att spara pengar.
  • Ska du ha spottar eller vanliga lampor?
  • Behövs det eluttag för rakapparat eller hårtork?
  • Har du och din familj någon annanstans att duscha och gå på toa medan renoveringen pågår? Det är trots allt ett omfattande arbete som brukar ta några dagar beroende på omfattning.
  • Vilka tider kommer hantverkarna att vara där?
  • Hur kommer eventuella grannar att reagera?
  • Ta alltid in prisförslag från olika badrumshantverkare - utnyttja exempelvis kostnadsfri offerttjänst via länken.

Som du ser finns det fler saker att tänka på, än bara vilken hantverkare man väljer. Renoveringen bör resonera med vad du vill skapa i resten av bostaden, och när du ändå gör det - varför inte göra det ordentligt? Nöj dig inte med ny kakelnyans när du har chansen att göra om ett helt rum!

Renovera badrum

Renovera Badrum är en bra startsida för alla som vill veta mer om badrumsrenovering. Sidan erbjuder en första överblick av vad som väntar, och ger gott om hänvisningar till vidare källor och läsning relaterade till renovering av badrum.

Länktips!