Kostnader

Det är svårt att på förhand beskriva specifika kostnader för badrumsrenovering. Det är många saker som spelar in när hantverkaren lämnar sin offert, och det finns förstås saker du kan göra för att minska kostnaderna.

badrumsrenovering

Vad påverkar kostnaderna?

  • Som med så många andra typer av bygg- och renoveringsarbeten så sjunker generellt priset per kvadratmeter, ju större jobbet är. Det beror på att hantverkarens kostnader för transport, maskinhyra/avbetalningar och försäkringar är fasta och tillkommer på fakturan, oavsett hur stort eller litet jobbet är.
  • Ska du låta entreprenören göra allt jobb eller finns det saker du kan göra själv? Att själv exempelvis riva ner väggarna, bära ut allt som sitter löst eller se till att allt vatten är avstängt kan spara mycket pengar.
  • Vilka material du vill använda spelar stor roll. Kakel kostar mer än matta, spottar kostar mer än glödlampor. Spara också så mycket som möjligt från det gamla badrummet så sjunker kostnaden jämfört med att köpa allt nytt.
  • Det kan vara lockande att köpa så mycket som möjligt av materialet själv för att spara pengar. Men tänk på att hantverkare ofta har rejäla rabatter på byggprodukter, och jämför materialkostnaderna i offerten med vad det skulle kosta att själv köpa in allting.
  • Och när vi ändå är inne på offerter: ta in många! Alla badrumsrenoveringar är speciella och det är svårt att hitta en "schysst" prisnivå. Genom att ta in många offerter får du inte bara veta vad de flesta entreprenörer anser att priset bör ligga på, du får också möjlighet att sålla bort de som ligger för lågt och för högt.
  • Välj inte det billigaste alternativet, om du inte har mycket kött på benen! Om nio offerter landar kring 100 000 och den tionde kommer in under 60 000 kan det vara en bra idé att dra öronen åt sig. Kolla upp kreditvärdighet, historia och referenser.
  • Ibland kan du spara pengar genom att beställa tjänster från elektriker och rörmokare separat, istället för att lägga ut allt på en entreprenör. I ett sådant fall är det extra viktigt att välja seriösa leverantörer så att arbetet inte försenas eller kostar mer på grund av att en installatör inte sköter sig.
  • ROT-avdraget ger dig möjlighet att dra av upp till hälften av arbetskostnaden för renoveringen av badrummet upp till 100 000 kronor (200 000 om ni är två, läs mer om ROT-avdrag 2012). Det betyder naturligtvis att det i dagsläget finns en fantastisk möjlighet att spara pengar på din badrumsrenovering. Kanske gör denna besparing att du har råd att göra något extra i badrummet som du annars hade fått budgetera bort?

Det var lite om de kostnader som du kan räkna med när du ska renovera badrum. Det är viktigt att poängtera att varje renovering är unik, liksom dess kostnader, och det är omöjligt att ge ett exakt svar på vad just din renovering "borde" kosta. Det bästa sättet att få en bra bild över detta är som sagt att ta in många offerter och se ungefär var de landar.

Renovera badrum

Renovera Badrum är en bra startsida för alla som vill veta mer om badrumsrenovering. Sidan erbjuder en första överblick av vad som väntar, och ger gott om hänvisningar till vidare källor och läsning relaterade till renovering av badrum.

Länktips!